İlçe : NALLIHAN
İl : ANKARA
Ülke : TÜRKİYE
Tel. Kodu : 312
Plaka : 06
Gezginler : Bumin Ergenekon
Tarih : 24 Haziran 2005
Nüfus : 40677 (2000 nüfus sayımı)
Sıcaklık
(Bugün)
:
CLUB
Kullanıcı :
Şifre :
Üye Ol | Şifremi Unuttum
    GEZİ YÖRELERİ - TANITIM  

 Nallıhan Kuş Cenneti

Fotoğraf: Bumin Ergenekon
Tarih: 24 Haziran 2005
allıhan toprakları çağlar boyu, Hititlerin, Friglerin, Britanya Krallığının, Pers, İskender, Roma ve Bizans İmparatorluklarının hakimiyetinde kaldıktan sonra 1071 Malazgirt zaferiyle Türklerin egemenliğine girmiştir. Nallıhan 19. yüzyıl sonlarında Ankara vilayetinin merkez sancağına bağlı bir kaza olarak yönetiliyordu. Bugünkü ilçe merkezi Bağdat seferinden dönen Nasuh Paşa’nın Nal Deresi vadisinde yaptırdığı büyük bir hanın çevresinde gelişti. Nallıhan Belediyesi 1865’te kuruldu. Adını bu handan alan kent, küçük bir yerleşmedir.

Nallıhan içinde, Nasuh Paşa Camii, Uluhan Camii ve Kocahan görülmeğe değer yerlerdendir. Nallıhan Kuş Cenneti, yine Nallıhan’lı olan Nevzat Ceylan’ın Milli Parklar Genel Müdürlüğü döneminde, 1994 yılı gibi yakın bir geçmişte koruma altına alınmıştır. Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara’nın batısında, Beypazarı üzerinden gelindiğinde, Nallıhan ilçe merkezine varmadan önce, Davutoğlan köyü’nden sonra önünüze çıkar. Sulak Sakarya havzası içinde kalan Nallıhan Kuş Cenneti geçit yapan, kışlayan ve üreyen 168’den fazla kuş türüne evsahipliği yapmaktadır. Sulak, çamur düzlükleri, ağaçlık, bozkır ve kayalık alanları ile çok çeşitli ekosistemlere sahip olduğundan, pek çok türün beslenip barınmasına fırsat vermektedir.


 Nallıhan Kuş Cenneti

Fotoğraf: Bumin Ergenekon
Tarih: 24 Haziran 2005
oyu tehlikede bulunan Kara Leylek Türkiye'de en çok burada görülmektedir. Türkiye'deki 6 balıkçıl türünün tamamı ile 10 tür yırtıcı kuş, 5 tür baykuş, 35 tür su kuşu, bülbül başta olmak üzere 80 tür ötücü kuş, kara çaylak, leylek, gök kuzgun gibi türler en çok rastlanan kuşlardır. Nesli tehlikede bulunan.; küçük karabatak, kaya kartalı, bıldırcın kılavuzu, yaz ördeği, ulu doğan, peçeli baykuş, küçük kerkenez, akkuyruklu kartal, balık kartalı, kara akbaba, gökdoğan burada görülmektedir. Gökdoğan'ın Türkiye'de 30 üreme yerinden biri buradadır. İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan gelen kuş göç yolu üzerinde bulunan bu alan, ilkbahar ve sonbaharda göç eden kuşların beslenmeleri, dinlenmeleri, barınmaları ve bazı türlerin de üremeleri için uğrak yeridir, iç Anadolu'nun en önemli sulak alanıdır. Jeolojik yapısı ile açık laboratuar niteliği sunan saha, çökelme ortamının özelliklerini yansıtan sarı, kahve ve kırmızımsı tabakaların üst üste tekrarlanması ile görsel açıdan da üstün bir peyzaj güzelliğine sahiptir.

Nallıhan Kuş Cenneti’ne gelindiğinde asfalttan içerde park yeri var. Park ettikten sonra göl kıyısında doğal olarak hiçbir tesis yok. Tek tesis Kuş Cenneti gözlem merkezi ve terası diyebiliriz. Görevlilerden ücretsiz dürbün vb. temin edilebiliyor. Terasından güçlü zoom yeteneği olan kameralarla kuşları görüntüleyebilirsiniz. Dürbün kullanarak, göl üzerinden her yönde geçen kuş türlerini izlemek büyük keyif vermekte.


Nallıhan Kuş Cenneti’nde bulunan bazı kuşların faydaları:
Sığırcık: 1000 sığırcık bir ayda 20 ton çekirge tüketir; Baykuş: fare, böcek vb. tüketir; Kırlangıç: uçan sinekleri tüketir; Gök Kuzgun: günde,vücut ağırlığının yarısı kadar böcek tüketir; Bıldırcın: süne, kımıl, böcek tüketir; Küçük Akbaba: leş tüketir; İbibik: çok miktarda kabuk böceği ve tırtıl tüketir; Kara Çaylak: fare, böcek tüketir.


Kaynaklar:
  • Nallıhan Belediyesi İnternet Sitesi (www.nallihan.bel.tr)


© 2000-2006 Tatildeyim.com & Gökhan Önal. Tüm Hakları saklıdır.
En iyi görüntü için 1024x768 çözünürlüğünü ve Explorer 5+ veya Netscape 6+ tarayıcılarını kullanınız.

YÖRELER | DOĞAL ALANLAR ve MESİRE YERLERİ | CAMİİLER ve TÜRBELER | MANASTIR ve KİLİSELER | MÜZELER
SARAYLAR, KÖŞKLER VE KASIRLAR | DİĞER TARİHİ YAPILAR | GEZİ FOTOĞRAFLARI | KARTPOSTAL