İlçe : BEYPAZARI
İl : ANKARA
Ülke : TÜRKİYE
Tel. Kodu : 312
Plaka : 06
Gezginler : Bumin Ergenekon
Tarih : 25 HAZİRAN 2005
Yüzölçüm : 1,868 km²
Nüfus : 34,441 (2000 yılı sayımı)
Sıcaklık
(Bugün)
:
CLUB
Kullanıcı :
Şifre :
Üye Ol | Şifremi Unuttum
    GEZİ YÖRELERİ - TANITIM  

 Beypazarı Sokakları

Fotoğraf: Bumin Ergenekon
Tarih: 25 HAZİRAN 2005
eypazarı, İç Anadolu Bölgesi’nde, Ankara iline bağlı bir ilçe. Ankara’dan yola çıkarak 99. km’de varıyorsunuz. Beypazarı ilçesindeki başlıca ekonomik etkinlikler bitkisel üretim ve hayvancılık. En çok yetiştirilen ürünler arasında buğday,arpa ve pirinç geliyor. İlçede ayrıca sebzecilik ve bağcılık da yapılmakta. Koyun ve Ankara keçisi üreticiliği mevcut (Anabritannica, cilt 4, sayfa 168, 2004).


 İnözü Vadisi

Fotoğraf: Bumin Ergenekon
Tarih: 25 HAZİRAN 2005
eypazarı’nın hemen kuzeyinde bulunan İnözü Vadisi, Beypazarı’ndan ayrı olarak mutlaka ziyaret edilmeli. İnözü Vadisi iki sırtı oldukça dik olan dar bir vadi. Bu vadi duvarlarına dağcılık toplulukları tırmanışlar düzenlemekte. Yine bölgede çok sayıda kayalara oyulmuş kilise-mağaralar mevcut. Ancak vadinin her iki yakası sarp kayalardan oluştuğundan bu mağaraları ziyaret edebilmek için eğitimli ve donanımlı olmak gerekiyor.

Doğa Derneği ve Beypazarı Belediyesi'nin birlikte hazırladığı "Beypazarı-İnözü Vadisi Yerel Katılımla Doğa Turizmi Uygulaması" projesi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP-SGP) tarafından destekleniyor. Ocak 2006'da başlaması planlanan proje, İnözü Vadisi'nde gerçekleştirilecek doğa turizmi uygulamalarıyla yerel halka alternatif geçim kaynakları sunmayı ve alandaki hassas türleri korumayı hedefliyor. Ülkemizdeki 184 Önemli Kuş Alanından (ÖKA) biri olan İnözü Vadisi, bir çok kuş türü için önemli bir üreme alanı ( Doğa Derneği - www.dogadernegi.org ).

İnözü Vadisine gelmişken, Zindancık Deresi kenarına kurulu bahçe-tesislerden faydalanabilirsiniz. Bu civarda bahçeler meyve ağacı ile dolu (dutları harika). Vadinin sarp kayalarını seyretmek, meyve ağaçları altında kahvaltı yapmak veya yöresel yemeklerden tatmak isterseniz Zindan Tesisleri’ne uğrayabilirsiniz ( 0312 7636008).


 Taş Mektep

Fotoğraf: Bumin Ergenekon
Tarih: 25 HAZİRAN 2005
eypazarı içi tarihi eserler ve evlerle dolu. Sokakları ilçe merkezinin üzerine kurulduğu alanın özelliğinden dolayı inişli çıkışlı. Sokaklarında dolaşırken her türlü yöresel yiyecek, sebze ve meyveden satın alabilirsiniz. Dikkat çeken tarihi yapılardan biri de Taş Mektep. 19 yy. ortalarında inşa edilen Taş Mektep, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden. Mektep olarak yapıldığından süslemelere rastlanmıyor. Ana yapısı taşlarla örülen Taş Mektep’in tavanları ahşap olarak tasarlanmış. Eski dönemlerde Kur’an Kursu olarak hizmete açılan mektep sonradan yenilenmiş iki katlı bir yapı. Tarihi Taş Mektep Restoran (0312 7627606), Beypazarı Belediyesi tarafından işletilmekte olup, 11 Kasım 2004 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlamış. Bahçede ve salonlarında olmak üzere toplam 420 misafire hizmet verebilecek kapasitede. Mektebin içindeki duvarlarda, yokluk içinden çıkan Cumhuriyet kuşağının pırıl pırıl öğrencileri ile öğretmenlerinin siyah-beyaz fotoğrafları yeralmakta.




© 2000-2006 Tatildeyim.com & Gökhan Önal. Tüm Hakları saklıdır.
En iyi görüntü için 1024x768 çözünürlüğünü ve Explorer 5+ veya Netscape 6+ tarayıcılarını kullanınız.

YÖRELER | DOĞAL ALANLAR ve MESİRE YERLERİ | CAMİİLER ve TÜRBELER | MANASTIR ve KİLİSELER | MÜZELER
SARAYLAR, KÖŞKLER VE KASIRLAR | DİĞER TARİHİ YAPILAR | GEZİ FOTOĞRAFLARI | KARTPOSTAL